maandag 22 augustus 2016

Reisverslag Sri Lanka | deel 4

Hej hej!

Vandaag deel 4 van mijn rondreis door Sri Lanka! In delen 1, 2 en 3 konden jullie al lezen over het strand bij Negombo, een boottocht over de lagune, twee nationale parken, een fietstocht door de rijstvelden en een oude ruïnestad.
Vandaag ga ik jullie vertellen over de rotstempel Dambulla, de reis richting de oude koningsstad Kandy met de tussenstop bij een kruidentuin in Matale. Ook hebben we de botanische tuinen net buiten Kandy bezocht en de Tempel van de Tand, het belangrijkste boeddhistische heiligdom van Sri Lanka.

Dag 6:
Vandaag was het weer tijd om naar een andere bestemming te gaan, namelijk de stad Kandy. De eerste tussenstop die we maakten was bij de Gouden Tempel in Dambulla. De Gouden Tempel bestaat uit uit vijf grotten waarin zich afbeeldingen en standbeelden van Boeddha bevinden. De standbeelden zijn zowel van steen als van hout gemaakt en zijn al zeer oud. De afbeeldingen zijn op de muur geschilderd, zowel aan de zijmuren als op het plafond. Het ziet er ontzettend mooi uit en het lijkt wel alsof het gewoon tapijt is wat op het plafond is geplakt, maar het zijn allemaal schilderingen.
In de eerste grot is een liggende Boeddha te bewonderen, deze Boeddha is 15 meter lang en neemt de gehele ruimte in beslag. Dit is de oudste grot, namelijk uit de 1e eeuw na Christus.
In de grootste grot bevinden zich een stupa, 65 Boeddhabeelden en standbeelden van verschillende koningen. In het midden ligt een bron, hier komt het water van onderaan de berg naar boven. Dit water wordt als heilig beschouwd, aangezien het de zwaartekracht heeft getrotseerd.

Na het bezoek aan Dambulla was het tijd om verder te reizen richting Kandy. In de plaats Matale stopten we bij een kruidentuin. In deze kruidentuin kregen we een rondleiding en liet de gids zien hoe alle planten en bomen groeien en wat ze met deze kruiden allemaal kunnen maken. Zo maakten we onder andere een stop bij de cacaoboom en mochten we cacaothee met bananenextract proeven, erg lekker! Ook zagen we hoe pepers groeien, namelijk gewoon als een trosje aan een boom. Vanillestokjes groeien aan een stuik en natuurlijk werd er ook weer in een kokospalm geklommen. Bij een hutje liet een vrouwtje zien hoe ze de typische currypoeder maken. Er was zelfs een klein fabriekje waarin ze verschillende pillen maakten en medicijnen voor verschillende kwalen. In een ander hutje werd een demonstratie gegeven van hoe kaneel nou eigenlijk gemaakt wordt. Wisten jullie dat een kaneelstokje eigenlijk gewoon de tweede bast van een boom is wat wordt gedroogd? Tot slot mochten we voor een klein bedrag een heerlijke massage ondergaan en was er een winkel waar alle producten te koop waren. 

'S Middags kwamen we aan in de stad Kandy, het culturele centrum van Sri Lanka. Dit is echt een drukke stad met overal mensen, winkeltjes en verkeer. We verbleven in een oud koloniaal hotel, namelijk het Queens Hotel Kandy. We kwamen binnen over een rode loper, er was zo'n ouderwetse lift met gouden hekken en de rode loper liep helemaal door over de trap heen naar boven. Het diner vond plaats in een echte eetzaal met kroonluchters. Er stond een bandje van vier mannen muziek te spelen. Deze liepen steeds van tafel naar tafel om te vragen welk liedje ze zouden spelen.

Dag 7:
Deze dag verbleven we in Kandy. In de ochtend bezochten we de botanische tuinen net buiten Kandy, namelijk de tuinen van Peradeniya. Vroeger waren dit koninklijke tuinen, maar nadat de Engelsen het land hadden overgenomen hebben zij er botanische tuinen van gemaakt. In een kas zijn meer dan 300 soorten orchideeën te bewonderen, er staan ontzettend hoge bomen en palmbomen, en staat reuzenbamboe en de Ficusbomen zitten helemaal vol met vliegende honden. In het midden van het park zijn mooie gazons waar je even lekker tot rust kunt komen. Ook was er een restaurantje die lekkere cappuccino serveerde! Eindelijk, want de koffie in Sri Lanka is niet te drinken ;)

Na het bezoek aan de botanische tuinen hadden we wat vrije tijd en zijn we lekker door de stad gaan lopen.

In de namiddag gingen we naar een dansvoorstelling waar verschillende nationale dansen en muziekstukken werden gegeven. Alle dansers waren gekleed in typische klederdracht.
Na de dansvoorstelling bezochten we de Tempel van de Tand. Dit is dé belangrijkste tempel in Sri Lanka en ook 1 van de belangrijkste voor het boeddhisme. In deze tempel wordt 1 van de overgebleven tanden van Boeddha bewaard. Driemaal daags voeren monniken rituelen uit, hierbij wordt op trommels geslagen en gezongen. Op de woensdagen wordt de kist waar de heilige tand in bewaard wordt een bad met heilig water. Niet alleen de Tempel van de Tand staat op de werelderfgoedlijst van Unesco, maar heel Kandy staat op deze lijst. In 1998 is de ingang van de tempel gebombardeerd door de Tamiltijgers, gelukkig is alles gerestaureerd maar is de security check wel veel strenger geworden.

Hejdå!
Xx Carmen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten