vrijdag 19 augustus 2016

Reisverslag Sri Lanka | deel 3

Hej hej!

Vandaag weer een berichtje over mijn rondreis door Sri Lanka! In reisverslag deel 1 en deel 2 schreef ik al over de eerste paar dagen. Zo hebben we onder andere aan het strand gezeten, een boottochtje gemaakt en twee nationale parken bezocht. Vandaag vertel ik over een fietstocht door de rijstvelden, Polonnaruwa en curry's eten in een hutje met uitzicht over de rijstvelden!

Dag 5:
Ook deze dag was weer een actieve dag. Vandaag was het namelijk tijd voor een fietstocht door de rijstvelden! Jaja, lekker oer-Hollands fietsen. Met de hele groep gingen we op weg naar de ruïnestad Polonnaruwa, een fietstocht van ongeveer 10 km door rijstvelden, langs water en door dorpjes. De fietsen die wij kregen waren oude Chinese fietsen, een beetje gaarbakken dus. Toch was het echt een ontzettend mooie tocht!


Bij een oud huisje bleven we even rusten. Hier kregen we een hapje, noedels met daarin een soort suiker en kokosmengsel. Hier kregen we thee bij in een halve kokosnoot met een stukje gember wat bij de thee gegeten wordt. De man die hier woont klom de kokospalm in en liet zien hoe ze in Sri Lanka de kokosnoten plukken. Ze doen een stuk textiel om hun voeten heen en gebruiken dit om de boom in te klimmen. Met een soort groot mes halen ze de bruine kokosnoot uit het groene omhulsel. Vervolgens breken ze de kokosnoot open en snijden ze het vluchtvlees eruit.

Na deze tussenstop was het tijd om verder te fietsen richting Polonnaruwa. Hier aangekomen lieten we de fietsen achter, gingen we een stukje met de bus en kregen we weer nieuwe fietsen aangewezen. Ook deze fietsen waren weer echte gaarbakken. Op de fiets gingen we de historische stad door en stopten we bij de verschillende overblijfselen en ruïnes. Polonnaruwa werd rond 1100 na Christus de tweede koningsstad van Sri Lanka. Vroeger stond hier dan ook het koninklijk paleis, een stupa, tempels en 4 standbeelden van Boeddha die zijn uitgehouwen uit 1 steen.


Na het bezoek aan Polonnaruwa was het tijd om te lunchen. Met de bus reden we een dorpje in, vervolgens gingen we te voet verder aangezien het weggetje erg smal was. Aan het einde van het weggetje stond een huis met tuin en verschillende hutjes die over de rijstvelden heen kijken. In 1 van deze hutjes krijgen wij allemaal lekkere curry's te eten! Zo was er natuurlijk witte rijst maar ook de gezondere variant rode rijst. Er lagen vers gebakken, platte broodjes bij en gefrituurde vis en kip. In de curry's zat onder andere pompoen, boontjes, aardappel, linzen en courgette. We kregen een soort geweven mandje met daarin een heel groot blad en dit was je bord. Ontzettend lekker allemaal!

Na deze heerlijke lunch met uitzicht op de rijstvelden, was het tijd om weer terug te gaan naar het hotel. Hier hebben we lekker uitgerust en gezwommen.

Nog wat feitjes over Sri Lanka:
- In Sri Lanka staan heel veel soorten kokospalmen, allemaal met verschillende soorten kokosnoten. Bijna alle delen van de kokospalm worden gebruikt om weer dingen van te maken. Van de kokosvezels worden touwen en matten gemaakt. Uit het vruchtvlees wordt kokosolie gewonnen. De kokos zelf wordt vaak geraspt en gebruikt bij de curry's.
- De King Coconut is een oranje kokosnoot, deze worden heel vaak langs de weg verkocht. De verkoper maakt een gat in de bovenkant van de kokosnoot, zet er een rietje in en jij kan het kokoswater opdrinken. De Sri Lankezen zeggen dat de King Coconut erg goed voor je lichaam en je gezondheid is. Het kokoswater smaakte eigenlijk naar niks, maar was wel lekker verfrissend op een hete dag.
- Van de geraspte kokos wordt ook kokosmelk gemaakt. De kokosrasp wordt gekneden samen met wat warm water totdat er een soort melk ontstaat. Deze melk wordt weer gebruikt voor het bereiden van verschillende soorten curry's.
- Uit de bloem van de kokospalm wordt sap gehaald, van dit sap maken de Sri Lankezen Arrack. Arrack is een alcoholische drank wat een beetje tussen whiskey en wodka in zit. Aparte smaak, maar op zich best wel lekker als je er een cocktail van maakt!

Hejdå!
Xx Carmen

2 opmerkingen: